Yoga som verktøy i barn og unges hverdag

Barn og unge vokser opp i et informasjonssamfunn hvor de blir tvunget til å håndtere tusenvis av inntrykk hver eneste dag. Samfunnet krever at de er tilgjengelig på sosiale medier og aktører kjemper om deres oppmerksomhet gjennom ulike multimedia kanaler. Kanskje har de både skole, lekser og trening flere ganger i uken. Hvordan forbereder vi barna til å møte hverdagen?

Med yoga kan barn lære avspenning. Det er verdifullt å vite hvordan du kan slappe av i en stressende hverdag. De kan forstå hvordan de som individ slapper best av, noe som er verdifull informasjon de har nytte av resten av livet.

Yoga kan også styrke selvfølelsen. Det er fint å hente frem ressursene og styrken til å møte hverdagens utfordringer. Dette har mange opplevd i yoga, for eksempel når de tilnærmer seg eller mestrer øvelser på en ny måte. Eksempelvis, viser en forskning at unge mennesker er de som er mest stresset, og prestasjon er en stressfaktor. At vi lever i et presentasjonssamfunn er gammelt nytt. Spørsmålet er; hva gjør vi med det?

Kanskje har vi i vesten noe å lære av hinduismen? Indiske barn lærer at de skal være snille mot seg selv. Dette er veldig viktig. Vi vet jo at barn eller voksne som ikke er snille mot andre, har det vondt med seg selv. De er heller ikke snille mot seg selv. Vi må begynne med oss selv. Det starter hos deg og meg.

Yoga er et verktøy for å lære å takle utfordringer og motstand. Vi kan lære å håndtere stress og gi slipp på negative følelser. Når vi gjør en yogastilling, kan vi observere, uten å dømme, hvordan vi utfører den en dag. For eksempel, hvis vi gjør stillingen kalt virabhadrasana 1 (kriger 1) en dag, kan den se annerledes ut neste dag. På denne måten kan vi bruke yoga til å observere forskjeller fra dag til dag. Vi kan kanskje koble dette til en situasjon i livet. Kanskje er vi litt ute av balanse og egentlig ikke helt vet hvorfor. Når vi har en yogapraksis, kan vi bedre forstå grunnen til at vi tenker som vi tenker eller føler som vi føler på et gitt tidspunkt. Hva er grunnen til at det er bra å vite dette? Det fine med dette er; hvis vi kan se at vi gjør en stilling på en annerledes måte enn vi pleier, kan vi bli bevisst på det. Når vi er bevisst på det kan vi også gjøre noe med det. Vi kan forandre det vi ikke ønsker eller gjøre noe med det som plager oss. Det finnes mange ulike verktøy som kan brukes til å forbedre hverdagen. Yoga er et av dem.

 

Kilder

Frontiers in Psychiatry (2014). Webpage. Yoga for children and young people’s mental health and well-being: research review and reflections on the mental health potentials of yoga.

Relaterte artikler

Hva er barneyoga?
Hva er barneyoga?
Barn vet mer enn du tror
Barn vet mer enn du tror
Din nettleser er utdatert!

For å kunne bruke alle funksjoner på nettsiden må du oppdatere nettleseren. Oppdater min nettleser nå

×